Proiect 75/2006
Denumire modul I
Titlu Mecanisme patogenice in ateroscleroza accelerata la apcientii cu lupus eritematos sistemic si sindrom antifisfolipidic secundar. Potentiale aplicatii terapeutice, Prof. univ. Elena Moldoveanu
Responsabil de proiect Prof. univ. Elena Moldoveanu
Institutia coordonatoare Spitalul Clinic de Urgență "Sf. Pantelimon", Conf. Univ. Cristina Tănăseanu
Date de contact genetica@vbabes.ro

Prezentare generala a proiectului:

       Frecvența crescută a afecțiunilor cardiovasculare și rata înaltă a mortalității prin aceste afecțiuni la pacienții cu lupus eritematos sistemic (LES) sunt datorate existenței unui proces de ateromatoză accelerată, proces exacerbat la pacienții cu LES și sindrom antifosfolipidic (SAFL). LES este o afecțiune inflamatorie cronică, cu afectare multisistemică, de etiologie insuficient precizată, caracterizată de modificari  funcționale complexe la nivelul limfocitelor B și T și a macrofagelor. Disfuncția endoteliului vascular reprezintă etapa inițiala dar și mecanismul de amplificare al procesului lezional. Procesele inflamatorii complexe asociate disfuncției endoteliale sunt comune LES și aterosclerozei. In LES hiperactivitatea limfocitelor B determină o sinteză excesivă și aberantă de anticorpi față de ținte antigenice specifice, un loc central ocupând anticorpii antinucleari (anti ADNds, antiRo, anti Sm). Rezultanta proceselor imune este o stare inflamatorie permanentă și un stres oxidativ crescut care determină afecțiuni vasculare multiple complexe. Intre pacienții cu LES, un grup distinct îl reprezintă aceia la care prezența anticorpilor antifosfolipidici determină apariția sindromului antifosfolipidic (SAFL), și care prezintă un risc vascular crescut (manifestat prin tromboze vasculare recurente), generat în principal de starea de hipercoagulabilitate.
       Obiectivul proiectului este determinarea unor parametrii clinici, funcționali și biologici la pacienții cu LES și SAFL, care dezvoltă precoce leziuni ateromatoase  clinic semnificative. În acest scop vom determina:

    Rezultatele obținute vor fi utilizate la stratificarea riscului de producere a evenimentelor cardiovasculare la acești pacienți și abordarea în consecință a unei terapii diferențiate..

- diseminarea informațiilor