Biologie celulară, Neuroștiințe și Miologie experimentală

unitate de cercetare care combină expertiza unei echipe de cercetare cu o experiență solidă în biologie celulară și neuroștiințe.

În prezent, activitatea noastră de cercetare se concentrează pe înțelegerea detaliilor celulare și moleculare ale mecanismelor fiziologice și patologice pe 4 teme distincte de cercetare:

  • Leucemia: mecanismul de conversie a progenitorilor hematopoietici preleucemici în celule inițiatoare de leucemie și stabilirea de noi metode de detectare a mutațiilor pentru a urmări boala reziduală minimă (MRD) și himerismul după transplantul de măduvă osoasă
  • Boli neurodegenerative: Caracterizarea efectului proteinelor amiloide funcționale bacteriene și al altor produse amiloidogene ale microbiotei intestinale asupra agregării patologice a proteinelor și asupra propagării patologiei conform unui model prionic în modele de neurodegenerare, în vederea identificării biomarkerilor și țintelor moleculare pentru dezvoltarea strategiilor profilactice și terapeutice personalizate. în boala Parkinson sporadică și alte boli neurodegenerative, contribuind astfel la îmbunătățirea abordării patologiilor cu impact major asupra sănătății.
  • Regenerarea mușchilor scheletici în mușchii normali și distrofici, cu scopul de a identifica biomarkeri noi și potențial mai fiabili de progresie a bolii pentru bolile cronice și genetice.
  • Cercetarea cancerului: modificări epigenetice la nivel de metilare a ADN-ului și modificări post-traducere ale histonelor; Compuși bioactivi naturali care acționează ca modulatori epigenetici în chimioprevenție – studii in vitro.
ro_RORomanian