Radiobiology Laboratory

Main scientific mission to investigate the redox changes in Health and Disease, with special focus on radiobiology and astrobiology.

Tema principală de cercetare a Laboratorului de Radiobiologie este medicina și terapia redox aplicată terapiilor radio- și fotodinamice în cancer, precum și interacțiunea radiațiilor ionizante relevante pentru spațiu cosmic, cu celulele normale în contextul astrobiologiei. În domeniul radiobiologiei, colaborăm cu infrastructura inovatoare Extreme Light – Nuclear Physics (ELI-NP, România) construită de UE în România și cu Centrul de Cercetare a Ionilor Grei (GSI) din Germania pentru investigarea răspunsului celulelor umane la radioterapie sau, respectiv, la componentele radiației cosmice galactice.

Printr-o abordare a biologiei sistemelor, ne propunem să conectăm răspunsurile celulare la rețeaua de modificări moleculare declanșate de diferite câmpuri de radiații. Un interes deosebit în cercetarea noastră este factorul de transcriere citoprotector NRF2 care controlează expresia a peste 250 de gene de stres, antioxidante și detoxifiante. Pe de o parte, inhibarea farmacologică a NRF2 ar putea crește eficacitatea terapiei în cancer, în timp ce, pe de altă parte, este de așteptat ca activarea sa să ofere protecție celulelor normale împotriva acțiunii dăunătoare a radiațiilor ionizante în timpul expunerii profesionale, inclusiv astronauților în călătoria lor în spațiu. În domeniul medicinei și terapiei NRF2 avem o colaborare continuă cu consorțiul BenBedPhar.

Pe lângă cercetarea în radiobiologie, investigăm în prezent relația inflamație – redox în bolile cronice precum bolile cardiovasculare și neurodegenerative, având ca scop identificarea semnăturii moleculare a inflamației și a semnalizării redox pentru caracterizarea rețelelor patologice asociate și pentru identificarea biomarkerilor promițători și a țintelor terapeutice în aceste patologii.

ro_RORomanian