Laboratorul Biochimie - Proteomică

Tema principală de cercetare a Laboratorului de Biochimie-Proteomică se concentrează pe mecanismele moleculare în cancerele solide (în principal tumori foarte agresive, cum ar fi adenocarcinomul pancreatic și glioblastomul), în special pe semnalizarea celulară. Principalul nostru punct de interes este identificarea nodurilor de semnalizare cu impact asupra proliferării celulelor tumorale, care pot fi modulate de inhibitori. În acest scop, ne concentrăm pe detectarea multiplex a proteinelor intracelulare cu relevanță pentru semnalizarea celulelor oncogene, precum și pe evaluarea, ca mecanism secundar, a inflamației cronice.

În al doilea rând, am stabilit diverse colaborări cu IMM-uri, ca parte a implementării expertizei în cercetarea biomedicală, transferul de tehnologie și inovarea către sectorul privat în domeniile sănătății și biotehnologiei medicale. În urma acestor colaborări, suntem acum specializați în efectuarea de analize citotoxice a diverșilor compuși purificați și evaluarea efectului lor proliferativ.

Ca tendință viitoare de cercetare, ne propunem să dezvoltăm sferoizi și organoizi tumorali, inclusiv editați genic, ca instrumente pentru o mai bună înțelegere a rolurilor în oncogeneză a genelor care nu sunt cunoscute în mod tradițional ca protooncogene. Prin combinarea celor două metode, vom putea obține informații mai precise cu privire la proliferarea celulelor, ratele de creștere și invazivitatea celulelor maligne.

ro_RORomanian